Het werk op de boerderij van de fotonenboer

Op de melkveehouderij van de familie Borgman/Roeterdink gaat, naast alle ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie, het dagelijkse werk gewoon door.

 

Een dag bij de fotonenboerMelkrobot fotonenboer

Hoewel elke dag anders is, geven we u toch graag een impressie van een gemiddelde dag op de boerderij 't Spieker. De boer staat meestal rond 07.30 uur op en controleert als eerste de stal. Hij let erop of alle koeien gezond zijn en of er koeien nodig gemolken moeten worden met de melkrobot.

 

Vervolgens maakt hij de ligboxen schoon en schuift het voer van het vee aan. Hij checkt op de computer of er nog bijzondereheden met het vee zijn. Daarna voert hij het jongvee en de kalfjes. Rond 09.00 uur is het tijd voor zijn eigen ontbijt. De boer leest het ochtendblad en maakt de planning voor deze dag. Afhankelijk van de bijzonderheden op deze dag wordt veelal in de ochtend het vee gevoerd. Hoogdrachtige koeien, melk en jongvee krijgen allemaal hun eigen combinatie van voer.

Fotonenboer VierakkerRond het middaguur is het voeren gereed en is het tijd voor de lunch. Vervolgens wordt de stal weer gecontroleerd en worden overige klussen opgepakt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het afmesten, werkzaamheden rond het kuilvoer en de kalfjes, gegevens invoeren in de computer. Maar ook het uitrijden van mest, mollen vangen, etc. Op sommige dagen komen er groepen op excursie en ook daarvoor wordt de nodige tijd ingepland voor rondleiding en uitleg.

Buiten de reguliere werkzaamheden vallen o.a. het grasmaaien, inkuilen,vee verhuizen van de ene naar de andere stal en het verzorgen van diverse bouw- en reparatieklussen en onderhoudswerkzaamheden.

De klauwverzorging van de koeien, de zorg voor het zaagsel in de boxen, het opruimen, schoonmaken etc.

Uiteraard zijn er voortdurend werkzaamheden die niet in te plannen zijn, zoals een koe die moet kalven, een storing van de melkrobot, etc. Aan het eind van de middag, zo rond 18.00 uur, worden kalfjes weer gevoerd, het voer 'aangeschoven' en de stal gecontroleerd. Omstreeks 23.30 uur is de laatste inspectieronde van de stal.